Ultimate

L’Ultimate és un esport d’equip, sense contacte, mixte i auto-arbitrat.

L’Ultimate és un esport d’equip que es practica amb un disc volador (comunment anomenat Frisbee, tot i que Frisbee és una marca registrada per Wham-O, i no és el model que habitualment es fa servir a les competicions) que pesa 175 grs. Combina elements d’altres esports com el futbol, el bàsquet i el futbol americà. Es juga en un camp de gespa de 100×37 metres (75×25 en la modalitat de platja), en els extrems del qual trobem una zona d’anotació o “End-Zone”.

L’objectiu és fer avançar el disc fins la zona d’anotació mitjançant passades, sense caminar amb el disc i evitant que aquest caigui a terra o sigui interceptat per l’equip contrari. Atrapar una passada dins de la zona d’anotació equival a 1 punt.

Es caracteritza i diferencia de la resta d’esports per ser un esport auto-arbitrat. Els jugadors d’Ultimate marquen les seves pròpies faltes, infraccions o violacions al reglament. Això els converteix en competidors honests i responsables. La filosofia d’aquest esport està basada en el respecte mutu i la cooperació tant dins com fora del camp. És el que es coneix com “Esperit de Joc”.

Què és l’Esperit de Joc? En paraules d’en Pau (Sharks), “el premi a l’Esperit (de joc) és en reconeixement al gran esforç de prioritzar els valors esportius i personals per davant de la competició, sense deixar de donar-ho tot al camp“.

En ser un esport de no-contacte i auto-arbitrat promou valors com l’honestedat, la tolerància, la comunicació i la capacitat per arribar a acords i, sobretot, el respecte.

Com veieu, es tracta d’un esport amb valors.